LATVIJAS KAMANIŅU SPORTA FEDERĀCIJA

Fendts: latvieši visu noorganizēja visaugstākajā līmenī

Starptautiskās kamaniņu sporta federācijas prezidents (FIL) Jozefs Fendts ir gandarīts par pagājušās nedēļas nogalē Rīgā notikušo FIL 60.kongresu. Fendts slavē latviešus par padarīto darbu, sarīkojot šāda līmeņa pasākumu, tāpat augstā amatpersona ir apmierināta ar kongresa laikā padarīto darbu.Kā ziņots, pagājušās nedēļas nogalē FIL kongresā Rīgā tikās ap 120 delegātu no teju 40 valstīm. Šāda līmeņa sarīkojums Latvijā notika pirmo reizi. Pirms kongresa, FIL un Latvijas Kamaniņu sporta federācijas vadību Rīgas pilī pieņēma Valsts prezidents Andris Bērziņš.


Kongresa laikā tā dalībnieki apstiprināja FIL pagājušās sezonas finanšu pārskatus, pieņēma vairāk nekā 50 grozījumus, kas saistīti ar kamaniņu sporta noteikumiem un noteica 2016.gada pasaules čempionāta mājvietu (Kēnigzē, Vācijā). Viens no būtiskākajiem jauninājumiem – Eiropas čempionāts turpmāk notiks katru gadu nevis ik pēc diviem, kā tas bija līdz šim. 2013.gadā EČ notiks Vācijas pilsētā Oberhofā, bet nākamajā gadā, visticamāk, Siguldā. Jau iepriekš tika nolemts, ka 2015.gada Pasaules čempionāts būs Latvijā.


Pateicoties LKSF un tās atbalstītājiem, kongresa dalībniekiem bija iespējams apmeklēt Siguldu, kur bez kamaniņu trases apskatīšanas bija arī ekskursija Siguldas pilī, bet neformālo vakariņu laikā delegātus apciemoja pilsētas mērs Uģis Mitrevics. LKSF arī bija parūpējusies par kongresa dalībnieku ekskursijām Rīgā.


FIL prezidents Jozefs Fendts, kongresam noslēdzoties, slavēja tā rīkotājus, uzsverot, ka šaubu par tā veiksmīgu norisi nemaz nevarējis būt – Latvija un Sigulda, iepriekš rīkojot augstākā līmeņa sacīkstes, vienmēr bijusi viena no labākajām pasaulē.


Neliela intervija ar FIL prezidentu, kurš agrāk bijis augsta līmeņa kamaniņu sportists, izcīnot divus pasaules čempiona titulus, kā arī medaļu Olimpiskajās spēlēs.


Fendta kungs! Jūs Latvijā neesat pirmo reizi, bet sakiet, vai esat šeit bijis vasarā?


Jā, divreiz. Pirms aptuveni desmit gadiem mums šeit bija FIL valdes sēde. Otrreiz kopā ar toreizējo ģenerālsekretāru apmeklējām Igauniju un arī Latviju. Otrā reize bija jautra – toreizējais LKSF prezidents Dainis Bremze noorganizēja izbraucienu jūrā ar laivu, bet mums līdzi nebija peldbikšu. Tā nu mēs peldējāmies kā no mātes miesām nākuši, un vēlāk smējāmies, kas tas ir jaunais FIL oficiālais peldkostīms (smejas).


Kā jūs vērtējat tikko aizvadīto kongresu Rīgā? Vai viss bija kārtībā?


Lieliski! Viss bija vislabākajā kārtībā gan darba organizācijas ziņā, kad arī viss ārpus tā – vakars pirms kongresa sākuma un Siguldas apmeklējums. Es teiku, ka super!


Kas ir tās būtiskākās lietas, par ko spriedāt un nolēmāt kongresā?


Spriedām par daudzām mums nozīmīgām lietām, piemēram, aptuveni 15 gadus gājām uz izmaiņām, kas jūtami samazināja FIL organizatorisko un skaitlisko struktūru. Tāpat bija jautājumi, kas sadala atbildības sfēras. Kā teica Austrijas kolēģis, FIL tika padarīta tievāka. Kā zināms, FIL var izdarīt izmaiņas dažādos noteikumos ik pēc diviem gadiem. Rīgā labojām vai pilnveidojām aptuveni 50 pozīcijas sacensību un tehniskajos noteikumos, kas būs spēkā līdz 2014.gada ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos. Vēl nolēmām, ka turpmāk Eiropas un Amerikas čempionāts notiks katru gadu Pasaules kausa posma sacensību ietvaros.


Jūs daudz runājāt par tautas kamanām jeb natūrbāni, ko vēlaties iekļaut Olimpisko spēļu programmā. Cik reālas ir šādas iespējas? Kad tas varētu notikt?


FIL stratēģijas plānā, kas tika pieņemts pirms diviem gadiem, skaidri rakstīts – natūrbānis Olimpiskajās spēlēs 2018.gadā. Mēs visi zinām, ka tas ir ļoti smags process. Šis priekšlikums jānosūta Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai līdz 2014.gadam, tādēļ arī šajā kongresā notika tik plašas diskusijas.


Fendta kungs, jūs pats esat bijušais kamaniņu sportists – jums ir Olimpiskā medaļa, divi pasaules čempiona tituli pagājušā gadsimta 70.gados. Kā kopš tā laika ir mainījies kamaniņu sports?


Tāpat kā daudzi citi sporta veidi, kamaniņu sports ir kļuvis daudz profesionālāks. Jūtami pilnveidojies braukšanas stils, uzlabojusies aerodinamika. Protams, daudz vairāk šo sportu rāda televīzija, un tagad uzvarētājiem ir arī prēmijas (smejas).


Jautājums ne kā FIL prezidentam, bet kā vācietim – kā jūs vērtējat to, ka daudzi Vācijas speciālisti šobrīd strādā citu valstu komandās?


Es to vērtēju pozitīvi, jo tādējādi notiek ideju un zināšanu apmaiņa dažādās komandās. Tas dod iespējas vairākiem būt starp labākajiem.


Kongress Rīgā ir noslēdzies. Jums tagad sākas atvaļinājums?


Kongress vienmēr ir saspringts laiks. Tagad tas ir pagājis, līdz ar to arī vairs nav tādas spriedzes. Tagad mazliet atpūtīšos, pēc tam apskatīšu Rīgu un došos mājās.



Fendts: latvieši visu noorganizēja visaugstākajā līmenī
2012.06.18. 11266
Supporters »

All supporters
By continuing homepage browsing you accept this page cookies.    OK