LATVIJAS KAMANIŅU SPORTA FEDERĀCIJA

Sigulda - kamaniņu sporta lielpilsēta

Viena no Latvijas sportiskākajām pilsētām nenoliedzami ir Sigulda. Un visticamāk, ka tas viss pateicoties tās sporta entuziastam, mēram Uģim Mitrevicam, kurš sekmīgi startējis ne vienā vien maratonā. Ne tikai skriešanā, bet arī distanču slēpošanā un velo klasē.  


Mēs Siguldas mēru uzrunājām, lai uzzinātu viņa pārdomas par aizvadīto 45. FIL Pasaules čempionātu kamaniņu sportā un redzējumu nākotnē.


Ko Siguldai nozīmē kamaniņu sports? Kādi ir emocionālie un ekonomiskie ieguvumi, ko Siguldai un tās iedzīvotājiem sniedz trase?


Sigulda ir ziemas sporta galvaspilsēta. Pirmo Baltijas kamaniņu trasi Siguldā izbūvēja jau 1887.gadā, tādēļ varu teikt, ka kamaniņu sports ir mūsu saknēs. Ir tikai likumsakarīgi, ka tieši Siguldā pirms 29 gadiem tika izbūvēta unikālā Bobsleja un kamaniņu trase, pateicoties kurai, Latvijas Olimpisko ziemas sporta veidu sasniegumu dzinējspēks šobrīd ir Sigulda. Tas, ka Siguldā trenējas sportisti no visas pasaules, tas, ka šeit norisinās Eiropas un pasaules līmeņa sacensības, ir atbalsts Siguldas novada uzņēmējiem. Savukārt Siguldas iedzīvotājiem tā ir iespēja sastapt pasaules līmeņa sportistus, baudīt aizraujošas sacensības, kurās visu izšķir sekundes simtdaļas, nereti tūkstošdaļas, sajūtot īstenu sacensību garu. Ticu, ka siguldiešu vēsturiskās saknes, pašvaldības radītā infrastruktūra un mūsu sportistu sasniegumi dod impulsu arī mazajiem novadniekiem turpināt Latvijas sportistu aizsākto ceļu, tiecoties pēc jauniem izaicinājumiem un sasniegumiem ziemas sporta veidos. 


Pagājušajā ziemā Siguldas vārds izskanēja visā pasaulē. Kā siguldieši to izjūt? Vai pilsētai būtu vēlme piedalīties vēl kādu pasaules mēroga sacensību rīkošanā?


Šī gada februārī Siguldā norisinājās Pasaules čempionāts kamaniņu sportā. Tās bija šajā gadā pasaulē atbildīgākās un nozīmīgākās sacensības kamaniņu sportā, kurā piedalījās elitārākie kamaniņu braucēji no visas pasaules, arī Latvijas un Siguldas sportisti. Šīs sacensības bija jauns pakāpiens Latvijas iedzīvotāju kopības sajūtas veidošanā, kur ikviens sirsnīgi un aizrautīgi atbalstīja savējos, ticot viņu panākumiem un sasniegumiem. Pasaules čempionāts kamaniņu sportā bija viens no tiem notikumiem, kurā sajūtam kopības un saliedētības spēku, kas ir mūsos. Sigulda ne reizi vien ir apliecinājusi, ka spēj nodrošināt Latvijas, Eiropas un arī pasaules mēroga sporta, tūrisma, izglītības un kultūras notikumu norisi. Domāju, ka pašvaldības profesionālā komanda arī turpmāk ir gatava jauniem, vērienīgiem izaicinājumiem.


Ar ko Sigulda ir vairāk atpazīstama?


Sigulda ir Latvijas dabas pērle. Mēs varam lepoties ar Gaujas senieleju, vēstures un kultūras mantojumu, unikālām aktīvās atpūtas iespējām. Siguldas iedzīvotāji ir aktīvi, radoši un drosmīgi. Mēs esam atpazīstami ar to, kas vairāk nekā 800 gadu laikā Siguldā ir paveikts, un to, ko mūsu novada iedzīvotāji paveic šodien. Siguldas vārdu pasaulē nes arī mūsu sportisti un tas ir svarīgi.


Vai ir lietas, ko pilsēta saredz kā nepieciešamību trasē vai atbalsta instrumentos šiem sporta veidiem uzlabot?


Siguldas novada pašvaldība ir viena no retajām Latvijas pašvaldībām, kas ļoti atbalsta sporta un aktīvās atpūtas jomu. Mums ir svarīga gan kvalitatīva sporta infrastruktūra, gan reāls atbalsts mūsu sportistiem, kas Siguldas un Latvijas vārdu nes pasaulē. Pēdējos gados esam veikuši vairākas investīcijas sporta infrastruktūras sakārtošanā – esam izveidojuši jaunu sporta laukumu, izveidojuši vairākus āra trenažieru laukumus, ir izveidots Siguldas Sporta un aktīvās atpūtas centrs, kurā pieejama saldējama pamatne, lai nodrošinātu iespēju slēpot nepastāvīgos ziemas apstākļos, bet mūsu jaunākais projekts ir Siguldas Sporta komplekss, par kura projektēšanu un būvniecību līgumu parakstīsim tuvākajās dienās, lai iedzīvotājiem būtu baseins un profesionālajiem sportistiem sava smagatlētikas zāle un slēgtais skrejceliņš. Savukārt otra nozīmīga investīcija ir mūsu cilvēkos. Pašvaldība sniedz tiešu atbalstu dažādu sporta veidu attīstībai, īpaši rūpējoties par sporta attīstību un popularitāti bērnu un jauniešu vidū. Šajā mācību gadā Siguldas pilsētas vidusskolā atvērām 1.sporta klasi – klasi, kurā mazie siguldieši sporto katru dienu. Tāpat rūpējamies par finansiālu atbalstu augstus sasniegumus guvušiem sportistiem, tai skaitā arī mūsu kamaniņbraucējiem, tādējādi motivējot jauniem panākumiem.


Ko, Jūsuprāt, sportisti, kas ierodas trasē, Siguldā novērtē visaugstāk un kas viņiem pietrūkst?


Ir prieks no sportistiem dzirdēt, ka Sigulda mainās. Pēc viņu vērtējuma, īpaši pēdējos gados Sigulda ir kļuvusi vēl pieejamāka un interesantāka tās viesiem, kas pie mums aktīvi atpūšas, sporto vai nakšņo. Siguldas novada pašvaldība un tās iedzīvotāji aktīvi strādā, lai Sigulda kļūtu vēl aizraujošāka.



Sigulda - kamaniņu sporta lielpilsēta
Sigulda - kamaniņu sporta lielpilsēta
Sigulda - kamaniņu sporta lielpilsēta
Sigulda - kamaniņu sporta lielpilsēta
2015.05.22. 9312
Atbalstītāji »

Visi atbalstītāji
Turpinot pārlūkot mājaslapu, Tu piekrīti sīkdatņu izmantošanai.    OK