LATVIJAS KAMANIŅU SPORTA FEDERĀCIJA

Šonakt Vistlerā sākas Pasaules čempionāts kamaniņu sportā

Naktī uz sestdienu, 2.februāri, pēc Latvijas laika Olimpiskajā Vistleras trasē Kanādā sākas 44.Pasaules čempionāts kamaniņu sportā. Latviju čempionātā pārstāvēs astoņi sportisti – Elīza Tīruma, Inārs Kivlenieks, Mārtiņš Rubenis un Kristaps Mauriņš, kā arī divnieku ekipāžas Andris Šics/Juris Šics un Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš.


Sacensības pulksten 01:00 sāks divnieku ekipāžas un 03:15 kungi, savukārt naktī uz svētdienu plkst. 01:00 startēs dāmas, bet 04:15 paredzēta komandu stafete.


Pagājušajā naktī Vistlerā aizvadīti sacensību priekšbraucieni (jāstartē sportistiem, kuri nav Pasaules kausa līderu grupā, lai noskaidrotu starta numuru sacensībās) un oficiālie treniņi. E.Tīruma uzrādīja otru labāko laiku starp 21 konkurentes priekšbraucienos, Rubenis priekšsacīkstēs ieņēma 4.vietu, bet Mauriņš bija septītais ātrākais starp 26 dalībniekiem, Gudramovičs/Kalniņš bija 5.vietā starp 13 ekipāžām.


Kivlenieks līderu grupas treniņā ieņēma 14.vietu no 15 dalībniekiem, savukārt brāļi Šici uzrādīja sesto labāko laiku no 10 ekipāžām. Izlozē Kivleniekam PČ 10.starta numurs, savukārt brāļi Šici startēs kā septītie.


Latvijas izlases vecākais treneris Pēteris Cīmanis: „trase ir sarežģīta, bet esam to piebraukuši, lai gan bez sīkām kļūdām nevar iztikt. Cerēsim, ka sacensībās būs labāk, jo tad stimuls nobraukt labi ir lielāks. Laika apstākļi šeit silti – gaisa temperatūra nedaudz virs nulles, ir apmācies un snieg sniegs.


Kanādieši savās mājās šogad ļoti stipri?


Jā, viņi ir stipri ne tikai šeit. Lai arī Kanādas izlase izlaida PK posmu Siguldā, lai papildus patrenētos šeit, nedomāju, ka viņi būs daudz stiprāki kā citās trasēs. Brauc viņi, protams, labi, bet rezultātus redzēsim sacensībās.


Kuras valstis vēl būs spēcīgas?


Vācieši, protams! Austriešiem šajā trasē iet ļoti labi,- es pat teiktu, ka labāk kā citās trasēs. Par krieviem grūti pateikt – mēs bijām vienā treniņu grupā, un Alberts Demčenko ar mums bija līdzīgi. Bet tas viss ir treniņos, kuros visi kaut ko mēģina, tādēļ grūti salīdzināt. Patiesos spēkus redzēsim tikai sacensībās.


Kas latviešiem notika iepriekšējās PK sacensībās Vinterbergā, kad pirmo reizi pēc ilgāka laika četri mūsējie kungi kvalificējās posmam, bet ieņēma vietas pašās beigās?


Kaut kā tajā dienā neaizgāja – Rubenim akmens gadījās zem slieces, otrajā braucienā pats nokļūdījās trases lejasdaļā. Kivlenieks pirmajā braucienā nokļūdījās, Mauriņš arī kaut kur aizķērās…. Līdz galam vēl neesam sapratuši, kas īsti notika, jo treniņos gāja labi, bet kas notika tajā dienā, grūti pateikt. Rihards Lozbers, pirmo reizi kvalificējoties PK posmam, izpildīja uzdevumu un vairāk mēs no viņa pagaidām neprasām. Viņš tomēr vēl ir juniors.


Atgriežoties pie Pasaules čempionāta, ar kādām izcīnītām vietām būsiet apmierināti, vai kur mūsējiem vajadzētu būt?


Vajadzētu būt labāko desmitniekā, tad būtu labi. Spicākajiem vīriem vajadzētu būt sešiniekā.


Kādi ir komandas plāni pēc čempionāta?


Amerikā ir viens PK posms (pēc nedēļas Leikplesidā), pēc tam uz dažām dienām iebrauksim mājās, bet tālāk dosimies uz Sočiem, kur notiks šīs sezonas noslēdzošais PK posms.


Uzziņai: Latvijas sportisti līdz šim Pasaules čempionātos izcīnījuši 10 medaļu, no kurām sešas pēc valsts neatkarības atjaunošanas. PSRS laikos Vera Zozuļa izcīnīja pilnu medaļu komplektu – 1977.gadā Īglsā sudrabs, pēc gada Austrijas trasē Imstā zelts, bet 1981.gadā Hammarstrandē bronzas medaļa. 1978.gadā zelta medaļas arī divniekam Dainis Bremze/Aigars Kriķis.


2003.gada PČ Siguldā sudraba medaļa Mārtiņam Rubenim, kā arī Latvijas komandai, kurā startēja Rubenis, Anna Orlova, Zigmārs Berkolds/Sandris Bērziņš. 2004.gadā Nagano bronzas medaļa Rubenim, bet nākamās medaļas Latvijai kā komandai 2008.gadā Oberhofā un 2009.gadā Leikplesidā, ko izcīnīja Maija Tīruma, Guntis Rēķis un brāļu Šicu ekipāža. Šici pie PČ medaļām tika arī 2011.gadā Čezānā, divniekos izcīnot 3.vietu.


Informāciju sagatavoja Latvijas Kamaniņu sporta federācija

2013.02.01. 9313
Atbalstītāji »

Visi atbalstītāji
Turpinot pārlūkot mājaslapu, Tu piekrīti sīkdatņu izmantošanai.    OK