LATVIJAS KAMANIŅU SPORTA FEDERĀCIJA

Laipni gaidīti Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas "Zinātnieku nakts 2016" pasākumos!

LATVIJAS SPORTA PEDAGOĢIJAS AKADĒMIJĀ PIRMO REIZI NOTIKS ZINĀTNIEKU NAKTS


Jau šo piektdien - 30. septembra vakarā, Latvijā notiks Zinātnieku nakts. Arī Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija (LSPA) pirmo reizi iesaistījusies pasākuma norisē un aicina interesentus atklāt un praktiskā veidā izmēģināt sporta zinātnes iespējas un noslēpumus. Apmeklētājiem tiks piedāvātas daudzpusīgas aktivitātes, izmēģinot sporta zinātnē pielietojamās tehnoloģijas un aparatūru, vienlaicīgi kontaktējoties ar Akadēmijas pētniekiem un studentiem-sportistiem. Ikviens – gan liels, gan mazs, būs laipni gaidīts LSPA centrālajā ēkā (Rīgā, Brīvības gatvē 333) no pulksten 18.00 līdz 22.00.


LSPA Zinātnieku nakts apmeklētāji paplašinās zināšanas par sporta zinātnes piedāvātajām pētniecības iespējam, kas pilnveido sportistu fizisko, tehnisko, emocionālo un cita veida sagatavotību.


Septiņās zinātniskajās stacijās interesentiem būs pieejama aparatūra, kas nosaka sportistu funkcionālo stāvokli, fiziskās darbaspējas un emocionālo līmenī. Plašajā aparatūras klāstā būs apskatāmi un izmēģināšanai pieejami velo un slēpošanas ergometri; šaušanas trenažieris, kur operatīvi redzamas slēptās tēmēšanas un mēlītes nospiešanas nianses; mobilās sportistu pētniecības mērierīces, kā arī cilvēka emocionālā stāvokļa novērtēšanas tehnoloģijas.


PLĀNOTĀS AKTIVITĀTES:


Reizi stundā, pulksten 18:30, 19:30, 20:30 un 21:30, populārzinātniska lekcija interesentiem “Kas ir sporta zinātne?”


Izturības stacija: LSPA Fizisko darbaspēju pētniecības laboratorijas zinātnieki piedāvās iespēju iepazīties ar sporta zinātnē pielietotām ierīcēm atlētu fizisko darbaspēju novērtēšanai. Varēs redzēt arī to, kā šīs ierīces treniņu procesā izmanto augsta līmeņa sportisti. Apmeklētājiem būs iespēja izmēģināt velo ergometru un slēpošanas ergometru.


Augstuma stacija: LSPA Kinezioloģijas pētniecības laboratorijas zinātnieki apmeklētājiem sniegs iespēju pārbaudīt savas spējas vertikālajā lēcienā (lēciens augstumā), kas tiks novērtēts ar tam speciāli paredzētu iekārtu. Būs iespējams uzzināt, ko vēl iespējams ar šo iekārtu mērīt, kādos nolūkos pielietojama šī metode zinātnē un sporta praksē.


Spēka stacija: LSPA Funkcionālās diagnostikas un fizisko īpašību pētniecības laboratorijas speciālisti apmeklētājiem piedāvās iespēju pārbaudīt savas fiziskās spējas svarcelšanā un iepazīties ar lokālās vibrācijas iekārtu, kura sportistiem veicina relaksējošu vai tonizējošu iedarbību atsevišķās ķermeņa daļās.


Trāpīguma stacija: LSPA doktorants, četrkārtējs Olimpisko spēļu dalībnieks modernajā pieccīņā Deniss Čerkovskis demonstrēs un interesentiem piedāvās izmēģināt šaušanu ar lāzerpistoli pa mērķi, kā arī gūt priekšstatu par zinātniskās aparatūras iespējām šaušanas pilnveides treniņu procesā.


Mobilā stacija: LSPA Fizisko darbaspēju pētniecības laboratorijas un Kinezioloģijas pētniecības laboratorijas pētnieki sadarbībā ar sportistiem demonstrēs, kā pētnieciskajā procesā tiek pielietotas dažādas mobilas mērierīces. Varēs novērtēt soļotāja pulsa frekvences rādītājus; ar "gudro zeķu" palīdzību sekot līdzi kāju darbībai; ar speciāli paredzētām tehnoloģijām (elektromiogrāfu)redzēt muskuļu aktivitāti.


Emociju stacija: LSPA Rekreācijas pētniecības laboratorijas pētnieki apmeklētājiem piedāvās notestēt savu emocionālo stāvokli ar speciālām tehnoloģijām, kā arī pārbaudīt savas spējas attēlot un pārvaldīt kādu no cilvēka bāzes emocijām. Programma piedāvā 6 bāzes emocijas – laimīgs, pārsteigts, dusmīgs, bēdīgs, riebumu izjūtošs, nobijies un emocijās neitrāls, kad sejas mīmika neuzrāda nevienu no iepriekš nosauktajām emocijām.


Skolas sporta stacija: LSPA Sporta pedagoģijas attīstības laboratorijas pētnieces prezentēs un piedāvās apmeklētājiem praksē izmēģināt to, kā sporta pedagoģijā attīstījusies mācību stundu un skolēnu vērtēšanas kritēriju sistēma. Iespēja iepazīties ar jaunākajiem pētījumiem sporta pedagoģijā.


Zinātnieku nakts ir Eiropas līmeņa pasākums, kuru organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas augstskolām, zinātniskajiem institūtiem un muzejiem. Ar šo pasākumu Latvija iekļaujas to Eiropas valstu - Zinātnieku nakts organizētāju, skaitā, kuras septembra nogalē organizē dažādus pasākumus vairāk nekā 250 Eiropas pilsētās, lai atraktīvā veidā skaidrotu zinātnes sasniegumus un ļautu ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos.


Šogad Zinātnieku nakts aktivitātes Latvijā veltītas dažādām zinātnes nozarēm, sniedzot ieskatu daudzveidīgajā zinātnē, iepazīstinot ar mūsdienu zinātnes varoņiem – dažādu zinātnes disciplīnu pārstāvjiem, kuru aizraujošais darbs var izmainīt mūsu dzīvi.


Ieeja pasākumos bez maksas.


Plašāka informācija:
LSPA Fizisko darbaspēju pētniecības laboratorijas vadītājs
Edgars Bernāns, 26128518
edgars.bernans@lspa.lv


Informāciju sagatavoja:
LSPA sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja
Ilze Āķe-Vīksne, 29445209
ilze.ake@lspa.lv



Laipni gaidīti Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas "Zinātnieku nakts 2016" pasākumos!
Laipni gaidīti Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas "Zinātnieku nakts 2016" pasākumos!
Laipni gaidīti Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas "Zinātnieku nakts 2016" pasākumos!
2016.09.28. 9565
Atbalstītāji »

Visi atbalstītāji
Turpinot pārlūkot mājaslapu, Tu piekrīti sīkdatņu izmantošanai.    OK