LATVIJAS KAMANIŅU SPORTA FEDERĀCIJA

Par uz panākumiem vērstu sadarbību!

 


Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija (LSPA), veicinot Latvijas sporta tehnoloģiju attīstību, sadarbosies studijās, zinātnē un inovācijās. RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis un LSPA rektors profesors Jānis Žīdens sadarbības līgumu svinīgi parakstīja trešdien, 3. oktobrī, «Elektrum» Olimpiskajā sporta centrā.


Līgums paredz RTU un LSPA sadarbību sporta zinātnes jomā, izstrādājot jaunas sporta tehnoloģijas. Vieni no pirmajiem RTU zinātnisko potenciālu un laboratorijas izmantos kamaniņu, bobsleja un skeletona sportisti, uzlabojot kamanu slieču slīdamību, savukārt LSPA speciālisti sportistiem piedāvās biomehānisko kustību analīzi.


«Patlaban pieaug zinātnes nozīme sportā, un ir aktualizējusies nepieciešamība zinātniekiem un sporta speciālistiem attīstīt nozarei nepieciešamos lietišķos pētījumus sporta medicīnā, psiholoģijā, inženierijā un citos sportam aktuālajos virzienos. Ir nepieciešams veidot nacionālā līmeņa zinātnisko sporta izpētes centru, un mēs esam gatavi, piesaistot Izglītības un zinātnes ministrijas un Eiropas fondu līdzekļus, paplašināt pētniecisko darbību, lai sadarbotos vairākās pētnieciskajās nozarēs, kas būtu nepieciešams sporta federācijām un augstas klases sportam,» saka J. Žīdens.


Līgums piedāvā iespēju RTU un LSPA studentiem un docētājiem izmantot abu augstskolu pētnieciskās laboratorijas zinātniskās darbības un studiju procesa sekmēšanai, kā arī studentu un akadēmiskā personāla apmaiņu, lai iegūtu jaunas starpdisciplināras zināšanas.


«RTU sportistiem un LSPA zinātniekiem var piedāvāt modernu laboratoriju aprīkojumu, ko izmantot gan dažādu jau esošo tehnoloģiju pilnveidei, gan inovāciju radīšanai. Nākotnē Latvijas sportisti būs starptautiski konkurētspējīgi tikai tad, ja pašmāju zinātnieki piedāvās starpdisciplinārus risinājumus sporta tehnoloģiju pilnveidei,» uzskata L. Ribickis.


RTU un LSPA līguma parakstīšanas pasākumā Latvijas kamaniņu sporta pārstāvji apliecināja gatavību izmantot RTU un LSPA piedāvājumu. Bijušais kamaniņu braucējs, tagad treneris un mehāniķis, olimpiskais laureāts Mārtiņš Rubenis jau pirms 2018. gada Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā (Dienvidkoreja) uzlaboja Latvijas kamaniņbraucēju izlases inventāru RTU Dizaina fabrikā. «Tā bija pozitīva pieredze ar zinātniekiem, jo es pie viņiem aizgāju ar ideju, kas realizējās līdz konkrētam risinājumam, ne tikai pētījumu kalniem,» stāsta M. Rubenis. RTU Dizaina fabrikā tapa par pingvīniem dēvētas speciālās uzmavas asām adatām, kas, piestiprinātas cimdiem pirkstu galos, palīdzētu sportistiem startā spēcīgāk atgrūsties no ledus.


Līguma parakstīšanas pasākumā varēja arī gūt priekšstatu par to, kādu progresu tehniskajā jomā sporta kamanas ir piedzīvojušas pēdējos 50 gados, jo M.Rubenis demonstrēja 2014. gadā izgatavotas kamanas, savukārt Latvijas Kamaniņu sporta federācijas ģenerālsekretāre Dace Gods-Romanovska bija atnesusi 1968. gadā radītās kamanas. Viņa arī izteica vēlējumu, ka augstskolu kopdarbībā radītās tehnoloģijas Latvijas kamaniņu sportistiem ļaus cīnīties par sekunžu tūkstošdaļām. «Mums ir visas medaļas, pietrūkst tikai zelta,» teica M.Rubenis, izsakot cerību, ka RTU un LSPA sadarbībā radītās sporta tehnoloģijas Latvijai atnesīs arī ilgi gaidīto zelta medaļu kamaniņu sportā.


 


Informāciju sagatavoja:
Dita Arāja, RTU Sabiedrisko attiecību departamenta Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja.


Ilze Āķe-Vīksne, LSPA sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja.



Par uz panākumiem vērstu sadarbību!
Par uz panākumiem vērstu sadarbību!
Par uz panākumiem vērstu sadarbību!
Par uz panākumiem vērstu sadarbību!
Par uz panākumiem vērstu sadarbību!
Par uz panākumiem vērstu sadarbību!
Par uz panākumiem vērstu sadarbību!
Par uz panākumiem vērstu sadarbību!
Par uz panākumiem vērstu sadarbību!
Par uz panākumiem vērstu sadarbību!
2018.10.03. 6800
Atbalstītāji »

Visi atbalstītāji
Turpinot pārlūkot mājaslapu, Tu piekrīti sīkdatņu izmantošanai.    OK